Πρόγραμμα Εργαστηρίων

Τα ακόλουθα σεμινάρια / εργαστήρια θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου ΕΕΒΕΠ 2025.
Τα εργαστήρια έχουν περιορισμένες θέσεις και απαιτούν προεγγραφή.

1η Ημέρα – Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025

16:15-17:15 – Εργαστήριο Ι

IFLA PROJECT

Διαδραστική Έκθεση IFLA “Supercharged by AI”: Μια νέα δημιουργική παρέμβαση σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικτυακές μας ζωές.

IFLA Interactive Exhibition “Supercharged by AI”: a new creative intervention on the impact of artificial intelligence on our online lives

Συντονιστές/ιες: Αντώνης Μουρίκης, Νικολέττα Σιώρη και Παρασκευή Βοζανά

Πληροφορίες για το εργαστήριο Ι

Περιγραφή: Το περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο στο διαδίκτυο και στην καθημερινή ζωή. Παρά το γεγονός ότι έχει επιφέρει ευνοϊκές αλλαγές σε διάφορους τομείς, οι βλαβερές επιπτώσεις και φαινόμενα που πάντα υπήρχαν εκεί – διαδικτυακές απάτες και παρενοχλήσεις, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση – τώρα «υπερφορτίζονται» από αυτήν. Η έκθεση «Supercharged by AI» είναι μια εύκολη και μεγάλης κλίμακας έκθεση που κάνει τα πολύπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο απτά, κατανοητά και αναγνωρίσιμα για τους επισκέπτες. Η έκθεση συμπληρώνεται επίσης από τον νέο «Βασικό οδηγό για την Τεχνητή Νοημοσύνη» του Data Detox Kit, ο οποίος παρέχει πρακτικές συμβουλές για να αντιδράσουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα ζητήματα στην καθημερινή μας διαδικτυακή ζωή.

Λέξεις κλειδιά:  Τεχνητή Νοημοσύνη

Διάρκεια: 1 ώρα

Μέγιστος Αριθμός συμμετεχόντων: Όσοι ενδιαφέρονται

17:15-18:15 – Εργαστήριο ΙΙ

ΤΝ και επιστημονική παραπληροφόρηση / AI and Scientific Misinformation

Συντονίστρια: Ελευθερία Κοσέογλου

Πληροφορίες για το εργαστήριο ΙΙ

Περιγραφή: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στις βιβλιοθήκες, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία καταλογογράφησης, αναζήτησης και προτάσεων βιβλιογραφίας. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή της AI ενέχει κινδύνους επιστημονικής παραπληροφόρησης, καθώς οι αλγόριθμοι ενδέχεται να προωθούν αναξιόπιστες ή ψευδείς πηγές. Το εργαστήριο θα στοχεύσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων σε βιβλιοθήκες σχετικά με τη χρήση των εργαλείων AI στις βιβλιοθήκες και την ανίχνευση επιστημονικής παραπληροφόρησης.

Σκοποί του Εργαστηρίου:

  1. Εξοικείωση με τα εργαλεία AI στις βιβλιοθήκες: Παρουσίαση εργαλείων AI για αναζήτηση βιβλιογραφίας, καταλογογράφηση και προτάσεις.
    2. Αναγνώριση και εντοπισμός επιστημονικής παραπληροφόρησης: Εκπαίδευση στη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με την παραπληροφόρηση μέσω της AI.
    3. Ενίσχυση της πληροφοριακής εκπαίδευσης: Ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την αξιολόγηση των πηγών και την κατανόηση των ορίων των AI εργαλείων.
    4. Ανάπτυξη στρατηγικών για τη διασφάλιση της ποιότητας της επιστημονικής πληροφορίας: Εκπαίδευση για τη χρήση εργαλείων που βοηθούν στον έλεγχο της ακρίβειας των δεδομένων και των κειμένων που παρέχονται μέσω AI.

Το εργαστήριο θα προσφέρει τις γνώσεις και τα εργαλεία για την υπεύθυνη χρήση της AI στις βιβλιοθήκες, βοηθώντας τους χρήστες να εντοπίζουν και να αποφεύγουν την επιστημονική παραπληροφόρηση.

Λέξεις κλειδιά: τεχνητή νοημοσύνη, παραπληροφόρηση, βιβλιοθήκες

Διάρκεια: 60 λεπτά

Μέγιστος Αριθμός συμμετεχόντων: χωρίς περιορισμό

17:15-18:15 - Εργαστήριο ΙΙΙ

Βιβλιοθήκες χώροι γνώσης, παιδείας & κριτικής σκέψης. Οι δράσεις του δικτύου συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών & σχεδίων για τις βιβλιοθήκες 2024.

Libraries are places of knowledge, education & critical thinking. The actions of the network of cooperation and exchange of opinions, experiences & plans for libraries 2024.

Συντονίστριες: Λυδία Αλαγιάννη, Πετρούλα Βόλτση, Γλυκερία Αντωνιάδου, Μυρσίνη Μπεζουργιάννη, Περσεφόνη Ντούλια, Αλκμήνη Πιτσιλαδή, Ειρήνη Βοκοτοπούλου, Αγγελική Φουρνάρη, Κατερίνα Φρουζάκη, Χάιδω Πανταζή

Πληροφορίες για το εργαστήριο ΙΙΙ

Περιγραφή: Οι βιβλιοθήκες είναι χώροι όπου τα παιδιά περνούν από την κατανάλωση της πληροφορίας , στη γνώση ,την παιδεία και την κριτική σκέψη. Οι δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το δίκτυο, έχουν ως με στόχο την καλλιέργεια αναγνωστικών συνηθειών μέσα από την δημιουργία “μονοπατιών”, όπου το ένα βιβλίο οδηγεί στο άλλο με τον ίδιο τρόπο που κάθε παιδί εξελίσσεται ως αναγνώστης.

Λέξεις κλειδιά: Βιβλιοθήκες, Παιδιά, Πληροφορία, γνώση, κριτική σκέψη

Διάρκεια: 60 λεπτά
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20

2η Ημέρα – Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025

15:30-17:00 – Εργαστήριο ΙV

Μάρκετινγκ: καθημερινή εφαρμογή στη Βιβλιοθήκη

Marketing: day-to-day practice in the Library

Συντονίστρια: Ιωάννα Ζορμπά

Πληροφορίες για το εργαστήριο ΙV

Περιγραφή: Το εργαστήριο στοχεύει στην εξοικείωση επαγγελματιών Βιβλιοθήκης σε βασικές αρχές μάρκετινγκ και απλών εργαλείων εφαρμογής στην καθημερινή πρακτική της Βιβλιοθήκης. Το εργαστήριο αναπτύσσεται σε τρία μέρη. Το πρώτο καλύπτει το θεωρητικό πλαίσιο με τίτλο «Μάρκετινγκ – μύθοι & πραγματικότητα» διάρκειας 30 λεπτών. Κατά το δεύτερο μέρος διάρκειας 15 λεπτών, οι συμμετέχοντες σε ομάδες θα διαχειριστούν ένα σενάριο πρακτικής εφαρμογής (διαφορετικό για κάθε ομάδα). Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου μέρους διάρκειας 30 λεπτών οι ομάδες παρουσιάζουν την εργασία τους και γίνεται συζήτηση.

Λέξεις κλειδιά: μάρκετινγκ, διοίκηση Βιβλιοθηκών, καθημερινή εφαρμογή

Διάρκεια: 90 λεπτά

Μέγιστος Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

15:30-17:00 – Εργαστήριο V

Εργαστήρι βιβλιοδεσίας  «Αναβιώνοντας τεχνικές βιβλιοδεσίας του 19ου αιώνα»

Bookbinding workshop “Reviving 19th century bookbinding techniques”

Συντονίστρια: Ευθαλία Νταλούκα

Πληροφορίες για το εργαστήριο V

Περιγραφή: Η βιβλιοδεσία είναι μια τεχνική συνυφασμένη με τις βιβλιοθήκες. Δίνει ζωή στα βιβλία, τα καθιστά εύχρηστα, τα προστατεύει από τη συχνή χρήση και εξασφαλίζει την καλαίσθητη εμφάνισή  τους. Η εποχή και η χώρα παραγωγής του βιβλίου ρυθμίζουν τον τρόπο σύνδεσης των φύλλων, τα υλικά της επένδυσης και τη διακόσμηση. Ο 19ος αιώνας, λόγω της μεγάλης εκδοτικής δραστηριότητας και της μαζικής παραγωγής βιβλίων, οδήγησε σε βελτίωση των διαδικασιών βιβλιοδεσίας. Ζητούμενο ήταν η  οικονομία τόσο στον  χρόνο παραγωγής του βιβλίου όσο και στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία του. Η παρούσα ανακοίνωση αφορά το σχεδιασμό ενός εργαστήριου δύο τύπων βιβλιοδεσίας  που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως εκείνη την εποχή, τη βιβλιοδεσία φυλλαδίου και τη βιβλιοδεσία  τύπου «κάλυμμα».  Θα παρουσιαστούν  οι βασικές πληροφορίες της οργάνωσής του (χρόνος, αριθμός συμμετεχόντων, κ.α.), οι όψεις του θέματος που θα προσεγγιστούν, η μεθοδολογία, τα υλικά και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για την υλοποίησή του. 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η αναβίωση δυο τύπων βιβλιοδεσίας,  μια πρώτη επαφή με το μυστικό κόσμο των χειροποίητων βιβλίων, η δημιουργική απασχόληση και δια βίου μάθηση διάφορων  ομάδων κοινού (ενήλικο κοινό, οικογένειες με παιδιά, μαθητές και εκπαιδευτικοί κ.α.) . Μέσω της βιωματικής μάθησης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες, να καλλιεργήσουν την επικοινωνία  και να τονώσουν τη δημιουργικότητα τους. Παράλληλα θα ευαισθητοποιηθούν για την προστασία και ορθή μεταχείριση των βιβλίων.

Το εργαστήρι  μπορεί να αποτελέσει  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που κάθε βιβλιοθήκη δύναται να  υλοποιήσει στο χώρος της, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξωστρέφειας και εμπλοκής του κοινού στις δράσεις της.

Λέξεις κλειδιά: Εργαστήρι βιβλιοδεσίας, βιβλιοδεσία τύπου κάλυμμα, βιβλιοδεσία φυλλαδίου, 19ος αιώνας

Διάρκεια: 90 λεπτά

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:  15 άτομα

3η Ημέρα – Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

14:45-16:15 – Εργαστήριο VI

Πρότυπα Αρχειακής Περιγραφής

Archival Descriptions Standards 

Συντονίστρια: Ελένη Μάμμα

Πληροφορίες για το εργαστήριο VΙ

Περιγραφή: Σκοπός του Εργαστηρίου: η απόκτηση γνωσιακής υποδομής για τις βασικές αρχειακές εργασίες, τα είδη των προτύπων, το πρότυπο αρχειακής περιγραφής ΔΙΠΑΠ [Γ]=ISAD[G], τη δημιουργία αρχειακών περιγραφών. Ορισμοί των αρχειακών προτύπων. Επεξεργασία του αρχειακού υλικού. Πρότυπο αρχειακής περιγραφής ΔΙΠΑΠ [Γ]=ISAD (G): Ανάπτυξη (στόχος και κανόνες) των επτά (7) και εικοσιέξι (26) υποπεδίων, με μικρά συνοπτικά παραδείγματα μετά από κάθε παρουσίαση πεδίου & υποπεδίου.  Ασκήσεις με παραδείγματα αρχειακών περιγραφών όπου μέσα από ένα δελτίο αρχειακής περιγραφής κάθε φορά, θα αντιστοιχίζονται δεδομένα περιγραφών με τα αντίστοιχα πεδία του ΔΙΠΑΓ (Γ). Δύο αντίγραφα αρχειακών εγγράφων, σε όσο το δυνατόν ευκρινέστερη γραφή, με σκοπό να δημιουργηθούν συνοπτικές αρχειακές περιγραφές σε δελτία αρχειακής περιγραφής:
– ποιος είναι ο συντάκτης του εγγράφου

– ποια είναι η χρονολογία του εγγράφου

– ποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχει παράξει το έγγραφο

– σε τι αναφέρεται το έγγραφο συνοπτικά (μικρή παρουσίαση του περιεχομένου του εγγράφου).

Λέξεις κλειδιά: πρότυπα,  αρχειακή περιγραφή,  επεξεργασία αρχειακού υλικού, ΔΙΠΑΠ – Γ,   ασκήσεις

Διάρκεια:  2 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:  20 άτομα

14:45-16:15 – Εργαστήριο VII

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ/ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

Ζωντανεύοντας την Ιστορία της Βιβλιοδεσίας μέσα από εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας

Bringing the History of bookbinding to life through Augmented Reality applications

Συντονιστές/ιες: Μπάμπης Λέγγας, Στέλλα Λέγγα, Ρένια Παπαθανασίου

Ψηφιακές δημιουργίες AR: Ρένια Παπαθανασίου

Πληροφορίες για το εργαστήριο VII

Περιγραφή: Νομίζετε ότι τα βιβλία κρύβουν μυστικά μόνο μέσα τους; Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η ιστορία και η τέχνη της βιβλιοδεσίας ξεκινούν με έμπνευση από τους Ηπειρώτες τυπογράφους της διασποράς και ζωντανεύουν μέσα από εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Ένα καλλιτεχνικό, διαδραστικό εργαστήριο, όπου η ιστορία εξελίσσεται μπροστά στην οθόνη σας.  Χαρτιά, δερμάτινα καλύμματα, κοσμήματα, κλείστρα, κόκαλα, κόλλες και πρέσες θα γίνουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για να εξασκήσετε μια τέχνη η οποία θα σας κερδίσει για πάντα. Για να τα καταφέρετε, θα χρειαστεί να δαμάσετε δικέφαλους αετούς, γοργόνες με δυο ουρές, άγριες μέλισσες, θυμωμένους γρύπες, θαλάσσια κήτη και Κενταύρους, που θα ζωντανέψουν μπροστά σας με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, κεντρίζοντας τη φαντασία σας και απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά σας. Ποιο λογότυπο θα επιλέγατε εσείς να τυπώσετε για να μείνετε για πάντα στην ιστορία; 

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα έχετε την ευκαιρία να ζωντανέψετε τα τυπογραφικά σήματα των Γιαννιωτών τυπογράφων Νικόλαου Γλυκύ, Νικόλαου Σάρου, Δημήτριου και Πάνου Θεοδοσίου και Ανδρέα Ιουλιανού μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ και της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (AR), Artivive. Μη χάσετε την ευκαιρία να φτιάξετε το δικό σας σημειωματάριο, χρησιμοποιώντας όσα είδατε και μάθατε, αλλά και όλη την τέχνη που έχετε μέσα σας.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να παρουσιάσει σε ενήλικες και παιδιά την ιστορία της βιβλιοδεσίας, τα υλικά και τις τεχνικές. Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας οι συμμετέχοντες θα ζωντανέψουν τα τυπογραφικά σήματα, θα δημιουργήσουν τα δικά τους λογότυπα και θα δέσουν το δικό τους σημειωματάριο.

Στο εργαστήριο μπορούν να λάβουν μέρος 15 ενήλικες εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες του συνεδρίου της ΕΕΒΕΠ, καθώς και 15 παιδιά από την περιοχή του Δήμου Μετεώρων (δωρεάν).

Για εγγραφές παιδιών παρακαλούμε απευθυνθείτε στο email: info@kalambakalibrary.org ή στο τηλ: 2432023041-3

Λέξεις κλειδιά: Ιστορία της βιβλιοδεσίας, Ιστορία του βιβλίου, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, διδακτική της ιστορίας με τεχνολογικά εργαλεία, καλλιτεχνική βιβλιοδεσία

Διάρκεια: 90-120 λεπτά

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 ενήλικες και 15 παιδιά (από 12 ετών μέχρι μαθητές Λυκείου).

Δήλωση Συμμετοχής στα Εργαστήρια